Schilderij Slag op de Zuiderzee in Statenlogement

Wist je dit al over de Slag op de Zuiderzee? In het Statenlogement (Statenpoort) hangt een groot schilderij van de Slag op de Zuiderzee. Dit enorme schilderij is gemaakt door de Alkmaarse kunstschilder Jan Theunisz Blanckerhoff. Hij kreeg er 800 gulden voor (ruim 360 euro).

Na de oplevering kreeg in 1666 de beeldsnijder Johannes Kinnema de opdracht om hier een omlijsting voor te maken. Hij maakte een prachtige lijst uit lindehout met allerlei attributen die met oorlogsvoering op zee en de scheepvaart te maken hebben. Maar ook vanitas symbolen en de wapens van de zeven steden van Westfriesland en het Noorderkwartier. Het schilderij met omlijsting is te bewonderen in het Statenlogement en is nu onderdeel van de presentatie van het Westfries Museum ‘Ontdek het verhaal van Hoorn’.

Laatste nieuws