Programma 2023

Het weekend van 14 en 15 oktober staat heel Hoorn in het teken van de Slag op de Zuiderzee. Vier het mee. Jong en oud kunnen genieten van gratis activiteiten: van klimmuur tot vlootschouw, en van historische vertellingen tot verhalenkamers over hedendaagse vrijheid. Ook in de weken ervoor zijn er allerlei activiteiten rond de Slag op de Zuiderzee en de Geboorte van Nederland in Hoorn en heel Westfriesland. Kijk op het programma en duik onder in de Slag op de Zuiderzee. (Zie voor het complete jaaroverzicht het Westfries Archief.)

Zaterdag 14 oktober 2023

Cultureel programma

Op zaterdag 14 oktober geniet je op vele locaties van culturele activiteiten. Overdag zijn er lezingen in de Oosterkerk en om 19.00 uur wordt de culturele avond geopend door de burgemeester: iedereen is welkom! Ga daarna de Hoornse binnenstad in. Op allerlei culturele locaties zijn gratis te bezoeken korte vertellingen, theater-, dans- en muziekvoorstellingen. Om 22.30 uur is de feestelijke afsluiting in de Oosterkerk: deze afterparty wordt om 00.00 uur voortgezet in ‘t Kroegie op het Kerkplein met de WHAM BAM FREEDOM PARTY.

Zondag 15 oktober 2023

Nautisch programma

Zondag 15 oktober staat het hele havengebied in het teken van de Slag op de Zuiderzee. Stap in een bootje van de Watertaxi of bestorm de klimmuur. Geniet van marcherende schutters of hang de held uit in de SuperHero Academy. Ga aan boord van de schepen of bewonder vanuit de kade de botenparade van de eerste HoornSail. Voor jong en oud staat de stad van Roode Steen tot Houten Hoofd bol van de activiteiten, en ondertussen waken de geuzen vanuit hun tentenkamp op het Oostereiland over de stad.

9 oktober - 13 oktober 2023

De week van de Slag

Niet alleen in het weekend van 14 en 15 oktober, maar ook in de week en de weken daarvoor zijn er tal van activiteiten: de rondreizende theatervoorstelling Slag om het Beeld bijvoorbeeld. Maar ook de presentatie van het nieuwe standaard boekwerk over de Slag tijdens het symposium in de Oosterkerk, stadswandelingen en een educatiewandeling voor de jeugd van Vereniging Oud Hoorn, historische activiteiten van het Westfries Archief en nog zoveel meer…