Educatie

Er zijn diverse educatieve onderdelen rond de Geboorte van Nederland cq de Slag op de Zuiderzee ontwikkeld die het hele jaar door beschikbaar zijn. Daarnaast zijn er onderdelen die in september en oktober 2023 zullen plaatsvinden.

Westfries Archief:
Richt zich op het alomvattende verhaal van de Geboorte van Nederland 
– College Tour naar verschillende scholen VO
– Agenda met alle Westfriese activiteiten op de site van het WA
– In ontwikkeling ‘escaperoom’ ism Martinuscollege.
– Open dagen voor kinderen groep 7-8 (in gezinsverband) 

Westfries Museum
Richt zich zowel op de Slag als op het alomvattende verhaal van de Geboorte van Nederland. 
– Video’s a la Klokhuis over de gebeurtenissen 1566 – 1573. 1 per Westfriese gemeente. PO – oktober 
– Poster met uitleg (schoolplaat) over de Slag.
– Website WFM: online expositie over de Slag. Gedurende het jaar wordt inhoud toegevoegd   
– Lessen over de Slag in de Boterhal (bovenverdieping). Hele jaar door. PO
 
Vereniging Oud Hoorn: Zij waren bij de Slag op de Zuiderzee
De Werkgroep Jeugdeducatie van de Vereniging Oud Hoorn heeft op 3, 5, 10 en 12 oktober een mooi programma voor de jeugd samengesteld met vertellers in de stad. 15 scholen met 713 leerlingen worden ontvangen door 9 personen, die de Slag op de Zuiderzee zelf hebben meegemaakt. Zij doen hun verhaal op 7 plekken. Lees hier op de website van Vereniging Oud Hoorn een korte beschrijving van de wandelingen.

Educatieproject Talent voor Vrijheid
De Slag op de Zuiderzee was een belangrijke schakel in de geboorte van Nederland. Het was een vrijheidsstrijd: vrijheid van geloof, vrijheid van handel, vrijheid van regeren. Dit educatietraject van Hoorn Kunst & Cultuur in samenwerking met het Westfries Museum en de SCIO-groep (Talentscholen en bso SKH) wil deze belangrijke thema’s voor de jeugd betekenisvol vertalen naar het hier en nu, naar de eigen belevingswereld. Honderden kinderen reflecteren met een klein schilderij op het thema vrijheid en vertalen dat in hun eigen beeldtaal in het hier en nu. De resultaten worden getoond in de Marmerzaal van het museum en deze expositie is op zondagmiddag 15 oktober gratis te bezoeken.
Zie hier het filmpje dat ook in de klassen wordt vertoond. 


De Blauwe Schuit heeft eerder dit jaar de educatie-activiteiten in een Thema-nieuwsbrief gebundeld die is  aangeboden is aan alle basisscholen in Westfriesland. Daarnaast wordt een afgeleide hiervan vanuit De Blauwe Schuit verstuurd naar VO.
Vooral het thema ‘Vrijheid’ zal op een goede manier gecommuniceerd worden. Het was een heroïsche strijd maar (ook) een ordinaire burgeroorlog en een godsdiensttwist. Hoe was het om in die tijd, in die situatie te leven. Hoe kan de link met het heden gelegd worden?