Onthulling Jan Haring Boulevard

Op de Westerdijk werd op vrijdagochtend 6 oktober een straatnaambordje onthuld door twee historische figuren: matroos Jan Haring en de kapitein van de Hoornse schutterij. Bij de nieuwe boulevard stelde de kapitein dat Jan Haring meer verdiende dan een klein steegje alleen. Vervolgens trok Jan Haring de vlag van het straatnaambordje met daarop Jan Haring Boulevard. Een ludieke actie in de week waarin het jubileum van de Slag op de Zuiderzee van 1573 wordt gevierd.

Acteur Jeroen Wals (Jan Haring in de theatershow Slag om het Beeld) en re-enactor Abe Butter (van Compagnie te Voet) vroegen met de onthulling aandacht voor de jubileumviering van deze historisch zo belangrijke zeeslag. In 2023 is het immers precies 450 jaar geleden dat voor de Hoornse kust de overwinning op de Spaanse machthebbers plaatsvond: een sleutelmoment in de geboorte van Nederland. Jan Haring is in de geschiedschrijving de Hoornse matroos die tijdens de zeeslag de vlag van het vijandelijke admiraalschip haalde, waarna de strijd zich ten goede keerde voor Hoorn en Westfriesland.

Een weekend met meer dan 100 activiteiten
Het weekend van 14 en 15 oktober is het dan ook groot feest in Hoorn met meer dan 100 gratis voorstellingen en activiteiten voor jong en oud. Dan bruist de historische binnenstad van muziek, theater, historische schepen, kinderactiviteiten, lezingen, marcherende schutters en zingende geuzen. Met op zondag de HoornSail met vlootschouw onder leiding van de Hoornse burgemeester. Zie hier voor het complete programma.

Een terecht eerbetoon voor Jan
Maar ook in de week ervoor vinden activiteiten plaats rondom de zeeslag, Westfriesland-breed. Van een nieuw standaardwerk over de Slag op de Zuiderzee (door het Westfries Archief en Archeologie West-Friesland) tot een online tentoonstelling van het Westfries Museum. Ook produceerde het museum een 8-delige videoserie voor alle Westfriese scholen. De rondreizende theatervoorstelling Slag om het Beeld (die ook handelt over de zeeslag) speelt de laatste voorstellingen op 11 en 12 oktober in schouwburg Het Park in Hoorn, waar aan rand van de boulevard ook een Jan Haring Boulevard bordje prijkt. De organisatie van het Hoornse jubileumweekend hoopt dat het illegaal geplaatste bordje de komende week de nieuwe boulevard blijft sieren. En Jan Haring zelf was in ieder geval heel blij met het eerbetoon.

 

Laatste nieuws