De Roode Steen: gevangenis en het oude stadhuis

Wist je dit al over de Slag op de Zuiderzee? Aan de noordkant van de Roode Steen, tussen Grote Noord en Kerkstraat, stond tot 1797 het oude Stadhuis. Naast dat het stadhuis het bestuur van de stad huisvestte, zat hier ook een vleeshal én een gevangenis! Hier werd een flink aantal soldaten krijgsgevangen gehouden van de overmeesterde Inquisitie, het Spaanse oorlogsschip onder leiding van admiraal Bossu. De gevangenen, waaronder veel gewonden, werden in december 1573 massaal ziek door slechte (hygiënische) omstandigheden en velen stierven. De held van de Slag op de Zuiderzee, Jan Haring, die na het neerhalen van de vlag van de Inquisitie werd doodgeschoten (lees hier meer over Jan Haring op de website slagopdezuiderzee.nl) werd in ditzelfde stadhuis opgebaard, zodat de Hoornse bevolking afscheid kon nemen van zijn held.

Laatste nieuws