De Oosterkerk als kanonnengieterij

Wist je dit al over de Slag op de Zuiderzee? Deze week over de Oosterkerk. Wat heeft de Oosterkerk (Sint-Anthoniskerk) met de Slag op de Zuiderzee te maken?

Vlak voor de Slag op de Zuiderzee uitgevochten werd in het Hoornse Hop, was de Oosterkerk volledig ingericht als kanonnengieterij! Hoorn had namelijk nogal wat van zijn geschut uitgeleend aan Alkmaar om daar de strijd tegen de Spanjaarden te kunnen aangaan. En nu de Spaanse vloot dreigde op te trekken richting Hoorn, moesten de Hoornse verdedigingswallen en de schepen van de geuzenvloot ook voorzien worden van kanonnen.

Overal uit de stad werd koper en tin vandaan gehaald om nieuwe kanonnen te maken. Klokken werden bij de kloosterkapellen weggehaald, het koperen koorhek van de Grote Kerk, kandelaars en metaal uit de kerken, maar ook bij mensen thuis werd al het bruikbaars meegenomen: alles werd omgesmolten.

Meesterklokkengieter Hendrick van Trier maakte er een flink aantal stukken geschut van. Vier van de nieuwe kanonnen gingen naar de oorlogsschepen en de overige werden op de stadsomwalling opgesteld.

Laatste nieuws