Activiteit uitgelicht: Theatervertelling Jan Haring

Op zaterdag 14 en zondag 15 oktober duikt Stichting Op Roet de geschiedenis van Hoorn in en brengt een theatrale versie van het verhaal van Jan Haring. Na zijn heldendaad tijdens het treffen tegen de Spaanse vloot in 1573 werd Hoorn een welvarende stad. Is hij een held, was het toeval of zien wij hier een roekeloos man. En hoe heeft zijn vrouw deze roerige periode beleefd? Kortom; het is tijd voor antwoorden. Spel: Hanneke Vries en Gerard Venverloo, eindregie Lyda Tijsen, idee en tekst Ingrid Docter.

Jan Haring is dé held van de Slag op de Zuiderzee! De Hoornse matroos Jan Haring is erbij als het schip van Jan Floor de Inquisitie entert. In een flits weet hij wat te doen. Hij klimt in het want van het admiraliteitsschip en haalt de admiraliteitsvlag eigenhandig naar beneden! Maar dit moet hij met zijn dood bekopen, want Jan Haring wordt uit de mast van het schip geschoten en stort dodelijk getroffen neer op het dek. Maar, het blijkt wel de ommekeer in de strijd: de andere Spaanse schepen denken dat Admiraal Bossu zich overgegeven heeft. Zij vluchten terug naar Amsterdam. Het gevecht rondom het admiraliteitsschip en enkele andere overgebleven Spaanse schepen duurt nog een hele nacht, maar op 12 oktober geven de Spanjaarden zich over. Bossu wordt met 200 soldaten in Hoorn gevangengezet. Het lichaam van Jan Haring wordt met eerbied door de stad gedragen en in de Oosterkerk opgebaard.

De vertellers Gerard Venverloo en Hanneke Vries

Laatste nieuws