Statenjacht De Utrecht komt naar Hoorn

Ja, het is echt waar: Statenjacht De Utrecht zal op zondag 15 oktober aanleggen aan het Houten Hoofd. Het prachtige schip zal ook gebruikt worden voor de vlootschouw die om 15.00 uur zal worden afgenomen door de burgemeester van Hoorn.
Het Statenjacht De Utrecht heeft een bijzondere geschiedenis. Statenjachten werden in de periode van ca. 1650 tot 1850 gebruikt voor het vervoer van belangrijke personen.  Deze zeilschepen waren dan ook, volgens de destijds geldende normen, van alle gemakken voorzien. De schepen waren rijkelijk versierd. Daarmee werd al van afstand aangegeven dat er hooggeplaatste passagiers aan boord waren. Het Statenjacht is gebouwd aan de hand van originele bouwtekeningen uit 1746, die in de archieven van het Scheepvaartmuseum verbleven. Het prestigieuze bouwproject was een initiatief in het kader van een werkgelegenheidsproject. Zo’n 100 werkloze jongeren hebben bijna 6 jaar aan het schip gebouwd. Zij hebben daardoor een prachtig ambacht geleerd. Daarmee konden ze allemaal aan de slag op de reguliere arbeidsmarkt.

Laatste nieuws