Stadswandeling Oud Hoorn

Vereniging Oud Hoorn sluit het wandelseizoen af met twee historische rondleidingen over de Slag op de Zuiderzee. Op vrijdagavond 14 juli om 19.30 uur en zondagmorgen 16 juli om 11.00 uur start de wandeling vanaf de Oosterpoort op het Kleine Oost. Deelname is gratis.

De gidsen van Oud Hoorn leiden u langs diverse locaties die te maken hebben met de voor Hoorn zo belangrijke Slag op de Zuiderzee. Na de landing op 1 april 1572 van de Watergeuzen in Den Briel kozen veel steden in Holland prins Willem van Oranje als Stadhouder. Amsterdam bleef koning Filips II trouw. Landvoogd Alva probeerde de steden weer onder zijn gezag te krijgen. Plunderend en brandstichtend ging zijn leger door het land, Naarden werd uitgemoord. Uiteindelijk lukte het hem met steun uit Amsterdam om Haarlem te veroveren, waarna zijn troepen naar Alkmaar oprukten.
In Amsterdam rustten tegelijkertijd de Spanjaarden een oorlogsvloot uit. Stadhouder Graaf van Bossu was aangesteld als admiraal van deze vloot. De Watergeuzen hadden vanaf 1572 een permanente vloot in de Zuiderzee om de haven van het Spaansgezinde Amsterdam te blokkeren. Vanaf 5 oktober 1573 raakten de beide oorlogsvloten slaags bij Pampus en later op de Zuiderzee. Zwaarbewapende Spaanse oorlogsschepen tegenover kleinere en minder bewapende Geuzenschepen.
Dichtbij Hoorn ging de strijd op 11 oktober verder. Dankzij een slim plan, dapperheid (ook vanuit de Hoornse bevolking) en een flinke hoeveelheid geluk slaagden de Geuzen om in het Hoornse Hop, na een zware strijd de Slag in het voordeel van de Geuzenvloot te beslissen. De Spaanse schepen vluchtten naar Amsterdam en admiraal Bossu gaf zich over en belandde met zijn bemanning in gevangenschap in Hoorn. De steden van West-Friesland en het Noorderkwartier waren voortaan vrij en handel en welvaart namen toe. De Amsterdamse haven bleef geblokkeerd en zou pas in 1578 over gaan naar de Prins.
Foto: De panden aan de Slapershaven in Hoorn herinneren aan de Slag op de Zuiderzee.

Laatste nieuws