Hoorn viert
jaarlijks in oktober
de Slag op de Zuiderzee

Hoorn viert vanaf 2022 jaarlijks dat de stad zich in 1573 bevrijdde van de Spanjaarden. Zo herdenken we het belang van vrijheid.

De Slag op de Zuiderzee is in de historie van Hoorn misschien wel de belangrijkste gebeurtenis. Drie dagen nadat de Spanjaarden bij Alkmaar worden verdreven leveren de watergeuzen en de bevolking van Hoorn voor de kust van onze stad een beslissende zeeslag met de Spaanse vijand. Op 12 oktober 1573 worden de Spanjaarden verslagen, mede door een grote inzet van de Hoornse bevolking. Er kan via de Zuiderzee weer vrij gehandeld worden met de landen aan de Oostzee en Middellandse zee. Hoorn wordt een welvarende stad, Hoorn wint de vrijheid!

 
In 2023 is het 450 jaar geleden dat deze belangrijke zeeslag plaatsvond. Een slag die ook zorgde voor een omwenteling in de vaderlandse geschiedenis. Dit viert  Hoorn voortaan jaarlijks, want de Slag op de Zuiderzee is het verhaal van Hoorn. Een verhaal van strijd, van moed en van vrijheid.
Doe mee, vier mee: heel Hoorn aan de Slag!
 
De viering was in 2022 op 8 en 9 oktober.
Op deze site staat nog het programma van 2022. In de loop van 2023 komt het actuele programma hier te staan.
Lees verder

Cultureel programma

Zaterdag 8 oktober

Geniet op zaterdag 8 oktober van een uitgebreid cultureel programma. ’s Middags breng je een bezoek aan de Halve Maen, terwijl het Wilhelmus klinkt vanaf het Carillon van de Grote Kerk. Ook is er dan een lezing over Willem van Oranje. ’s Avonds zijn er na het openingsprogramma in de Oosterkerk in de Hoornse binnenstad overal GRATIS te bezoeken korte vertellingen, theater-, dans- en muziekvoorstellingen.

Nautisch programma

Zondag 9 oktober

Op zondagmiddag 9 oktober staat de haven van Hoorn bol van de nautische activiteiten. Voor jong en oud is er van alles te beleven en alles is GRATIS. Bekijk het interieur van de Halve Maen en maak een ritje met de Watertaxi. Schepen van Varend erfgoed, Clean2Anywhere en Allemansend komen naar de Vismarkt, de geuzen waken vanuit hun tentenkamp over de stad en in het lokaal van de Vrijheid kun je genieten van vertellingen. Op de klimmuur pak je de admiraliteitsvlag uit het hoogste punt. En kinderen kunnen heerlijk aan de slag met lijm en papier: maak je eigen vlag of bouw een scheepje in een fles.

Overzicht locaties

Plattegrond

Twee dagen activiteiten op maar liefst 13 locaties verspreid over de binnenstad van Hoorn. Wil je weten waar je moet zijn, klik dan op de kaart. Per locatie vind je de activiteiten die daar georganiseerd worden.

Ook in andere gemeenten binnen Westfriesland vinden in 2022 en 2023 activiteiten plaats rond de viering van de Geboorte van Nederland. Zie voor een overzicht de website van het WESTFRIES ARCHIEF.