Stadswandeling Oud Hoorn: Slag op de Zuiderzee

Zuiderzee L2

De gidsen van Oud Hoorn leiden u gratis langs diverse locaties die te maken hebben met de voor Hoorn zo belangrijke Slag op de Zuiderzee. Dit is een herhaling van de twee wandelingen die in juli zijn gedaan. Het startpunt van de wandeling is de Oosterpoort.
Na de landing op 1 april 1572 van de Watergeuzen in Den Briel kozen veel steden in Holland prins Willem van Oranje als Stadhouder. Amsterdam bleef koning Filips II trouw. Landvoogd Alva probeerde de steden weer onder zijn gezag te krijgen. Plunderend en brandstichtend ging zijn leger door het land, Naarden werd uitgemoord. Uiteindelijk lukte het hem met steun uit Amsterdam om Haarlem te veroveren, waarna zijn troepen naar Alkmaar oprukten. In Amsterdam rustten tegelijkertijd de Spanjaarden een oorlogsvloot uit. Stadhouder Graaf van Bossu was aangesteld als admiraal van deze vloot. De Watergeuzen hadden vanaf 1572 een permanente vloot in de Zuiderzee om de haven van het Spaansgezinde Amsterdam te blokkeren. Vanaf 5 oktober 1573 raakten de beide oorlogsvloten slaags bij Pampus en later op de Zuiderzee. Zwaarbewapende Spaanse oorlogsschepen tegenover kleinere en minder bewapende Geuzenschepen. Dichtbij Hoorn ging de strijd op 11 oktober verder, dankzij een slim plan, dapperheid en een flinke hoeveelheid geluk slaagden de Geuzen om in het Hoornse Hop, na een zware strijd de Slag in het voordeel van de Geuzenvloot te beslissen. De Spaanse schepen vluchtten naar Amsterdam en admiraal Bossu gaf zich over en belandde met zijn bemanning in gevangenschap in Hoorn. De steden van West-Friesland en het Noorderkwartier waren voortaan vrij en handel en welvaart namen toe. De Amsterdamse haven bleef geblokkeerd en zou pas in 1578 over gaan naar de Prins.

In Hoorn zijn veelĀ  locaties die met de Slag te maken hebben gehad. De gidsen van Oud Hoorn kennen de verhalen van de stad en vertellen u er graag alles over.