Theater: Slag om het beeld

Slag om het beeld poster

Welke historische held uit de roemruchte Slag op de Zuiderzee uit 1573 verdient een standbeeld? Die vraag staat centraal in de reizende theatervoorstelling Slag om het Beeld. Dit spektakelstuk reist van 20 september t/m 12 oktober langs zeven Westfriese theaters. De kaartverkoop is nu gestart, dus reserveer snel je tickets via op-roet.nl.

Vanaf 20 september wordt op zeven verschillende plekken in Westfriesland het theaterstuk Slag om het Beeld opgevoerd. De reizende theatervoorstelling is een coproductie van OpRoet en het Westfries Museum en handelt over de Slag op De Zuiderzee uit 1573. Als publiek bevind je je in een hypermoderne tv-studio: zo krijg je vanuit het heden een vermakelijk en interessant inkijkje in de geschiedenis van deze roemruchte zeeslag. Alles draait om de vraag: wie verdient een standbeeld? Is dat Jan Haring, de uit de mast geschoten held van de Slag op de Zuiderzee? Of Admiraal van Bossu, de verliezer van deze heldhaftige zeeslag uit 1573? Of misschien wel boerin Jantien, die haar man behoedt oorlogsslachtoffer te worden?

Voorstelling over de Slag op de Zuiderzee
In de theatershow Slag om het Beeld spant het erom. Historische voor- en tegenstanders van de genomineerden pleiten voor deze ereplaats op de sokkel. Monique de Meza presenteert de spelshow en Ad Geerdink, directeur van het Westfries Museum, geeft als ‘Kapitein van het Kennisschip’ steeds een verrassend inkijkje in het verhaal van de Slag op de Zuiderzee. Ondertussen runnen de zeven Westfriese burgemeesters vaardig het callcenter – want iedereen wordt stevig betrokken bij de strijd. Zo eenvoudig blijkt de vraag namelijk niet te zijn: wie is hier de echte held?

Burgemeesters in het callcenter
Het is niet bepaald een alledaags beeld: alle zeven burgemeesters van Westfriesland die te bewonderen zijn in één theatervoorstelling. Hoe heeft productieleider Arnoud Lansdaal dat voor elkaar gekregen? “Persoonlijke benadering doet wonderen,” zegt hij. “Ik ben bij iedere burgemeester te gast geweest, heb het stuk uitgelegd en de rol van de burgemeesters toegelicht. Dat wekte interesse. Het mooie is ook dat ze alle zeven hun eigen mening zullen geven over de kwestie wie een standbeeld verdient, natuurlijk gezien vanuit de gemeente die ze leiden”, aldus Arnoud.

Reserveer nu je tickets
Naast Monique de Meza en Ad Geerdink spelen onder andere ook Gerard Venverloo, Astrid Stam en Jeroen Wals een belangrijke rol. Én dus de zeven Westfriese burgemeesters!
Beleef het mee: dit mag je als inwoner van Westfriesland niet missen.

• 20 en 21 september Theater het Postkantoor, Bovenkarspel
• 22 en 23 september Bon Theater, Medemblik
• 27 en 28 september Drom, Enkhuizen
• 29 en 30 september CC Pancratius, Oosterblokker
• 4 en 5 oktober De Hooghe Heeren, Hoogwoud
• 6 en 7 oktober Gemeentehuis Koggenland, De Goorn
• 11 en 12 oktober Schouwburg het Park, Hoorn

Reserveer nu je tickets via www.op-roet.nl.
(Alleen voor Schouwburg het Park reserveren via www.hetpark.nl.)