Openingsprogramma: Panelen Jan Haring / 1-5-7-3

paneel

Sinds april reist door Westfriesland een tentoonstelling over de Geboorte van Nederland. Koggenland en Enkhuizen waren de eerste gemeenten waar deze tentoonstelling te zien was. In de tentoonstelling staan de gebeurtenissen in 1572-1573 centraal. Deze jaren worden gezien als een keerpunt in de Tachtigjarige Oorlog. Tal van steden in het huidige Nederland keerden zich toen tegen het gezag van de Spaanse koning. Op 17 juli 1572 vond de Eerste Vrije Statenvergadering in Dordrecht plaats. Daar spraken vertegenwoordigers van twaalf Hollandse steden hun steun uit aan Willem van Oranje. Onder hen waren ook afgevaardigden van Enkhuizen, Hoorn en Medemblik. Velen zien de Eerste Vrije Statenvergadering als een eerste stap in de Geboorte van het Nederland.

Nu, 450 jaar later, trekken Nederlandse gemeenten gezamenlijk op om hierbij stil te staan. Speciaal voor de gelegenheid ontwikkelde het Dordrechts Museum een tentoonstelling die uit vier grote cijfers bestaat. Ze vormen samen het jaartal 1573 en vertellen het verhaal over het begin van de Tachtigjarige Oorlog. Ook wordt een relatie met het heden gelegd. Daarbij staan vier waarden centraal: vrijheid, verdraagzaamheid, verscheidenheid en verbondenheid.

Als aanvulling op de vier cijfers heeft het Westfries Archief zeven levensgrote panelen laten ontwikkelen. Die vertellen over gebeurtenissen in de zeven Westfriese gemeenten in de jaren 1572-1573. Het zijn eigentijdse kunstwerken, gebaseerd op historische bronnen. Door een hoofd of arm door een paneel te steken, worden bezoekers van de tentoonstelling zelf onderdeel van een historisch tafereel.

Voor een uitgebreid landelijk activiteitenprogramma en nadere informatie rond de Geboorte van Nederland kun je hier terecht: www.geboortevannederland.nl
Hier vind je een overzicht van alle activiteiten in Westfriesland: https://www.westfriesarchief.nl/historie/de-opstand