Lezing Ronald Nijboer: Wereldzee in de polder

Wereldzee in de polder 26 juli regulier.indd

Op 12 oktober geeft Ronald Nijboer een lezing over zijn pas verschenen boek Wereldzee in de polder, het verslag van de rondreis op het IJsselmeer die Nijboer in de zomer van 2022 maakte. Tijdens deze moderne ontdekkingsreis stapte Nijboer bij veel plaatsen af, waaronder Hoorn, om de verhalen van de bewoners op te tekenen.
In 1873 maakte de Fransman Henry Havard een iconische reis rondom de Zuiderzee. Hij wilde de pittoreske dorpen en steden vastleggen voordat de modernisering ze voorgoed zou veranderen. Honderdvijftig jaar later voer Ronald Nijboer in zijn kielzog het IJsselmeer rond. Met een historische tjalk bezocht hij de oude en nieuwe kustplaatsen. Wat is sinds eind negentiende eeuw veranderd en wat is gebleven? Hoe zijn we omgegaan met ons landschap en onze cultuur? En wat leert het verleden ons over de toekomst?

Ronald Nijboer is socioloog, onderzoeker en schrijver. Eerder verscheen van hem Tabé Java, tabé Indië, dat genomineerd werd voor de Brusseprijs voor het beste journalistieke boek. Nijboer woont vrijwel zijn hele leven in de buurt van het IJsselmeer, tegenwoordig in de Noordoostpolder.

Op donderdag 12 oktober bent u van harte welkom bij Boekhandel Stumpel op het Grote Noord in Hoorn. Inloop vanaf 19.00 uur, de lezing start om 19.30 uur. Kaarten à € 5,00 kunt u bestellen via boekengn@stumpel.nl