Bezoek Museumschip de Halve Maen

hoorn

De Halve Maen komt in het weekend van 8 en 9 oktober weer naar Hoorn terug om het feest mee te vieren. Ze meert aan aan het Houten Hoofd.
Uiteraard wordt het schip met saluutschoten binnengehaald, rond een uur of 12 op zaterdagochtend. De hele middag mag de Halve Maen gratis bezocht worden. Op zaterdagmiddag is trouwens ook het prachtige dwarsgetuigde schip Abel Tasman aan het Houten Hoofd afgemeerd en gratis te bezoeken!
Ook op zondag van 11.00 – 17.00 is het schip gratis te bezoeken, waarna er weer met saluutschoten afscheid van het schip wordt genomen.
De Halve Maen is voorzien van prachtige verlichting, daarom zal het ook op de zaterdagavond een prachtig plaatje opleveren aan het Houten Hoofd.

Museumschip de Halve Maen is een unieke tijdcapsule van de Nederlandse scheepsbouw en scheepsvaartkunde aan het begin van de 17e eeuw. Het schip vertegenwoordigt het scheepstype ‘Jacht’. Zij is klein en wendbaar en werd vaak als verkenningsschip ingezet, omdat zij in vrijwel alle wateren kon varen.
Het oorspronkelijke schip is waarschijnlijk rond 1606 gebouwd om als kaper of konvooi schip te dienen, jagend op buit of prooi. Al gauw diende de Halve Maen als snel vrachtschip in de moedernegotie, zout voor graan, de basis van de Gouden Eeuw. Handel in hout op de Oostzeelanden en in zout op Portugal voerden de boventoon.
Als ontdekkingsschip met Henry Hudson aan boord, opende de Halve Maen in 1609 de handel met Amerika. Als VOC-schip diende het in de Inter-Aziatische handel, dat aan de basis stond van de Gouden Eeuw. Alleen de Halve Maen kan de vroege geschiedenis van Nederland verbinden met die van Amerika en zoveel landen aan de andere kant van de wereld.
Laat je fantasie tot de verbeelding spreken als je aan boord stapt van de Halve Maen. Het is zonder overdrijven een schip vol verhalen.