Spannende momenten in het plantsoen aan het Venidse

ZYaopNy2u5aPbfti

In het plantsoen aan het Venidse zijn een paar rare vogels neergestreken. In die prachtige omgeving staan een aantal tenten waarin zich de leukste en mooiste dingen afspelen. Bij de bakker kan je  een eigen 17e-eeuws pasteitje – een soort hartig broodje – maken en vervolgens opeten. Nadat je hebt gekneed, gerold, gevuld, gevouwen en geplakt, bak je deze zelf op een hete ijzeren plaat boven het vuur. Deze volwassen activiteit is uitermate geschikt voor kinderen maar 18+ers mogen zeker ook meedoen!

De ‘Hemeltuurder van Hollant’ is een starrenkondige en astrologist uit de Gouden eeuw. ‘De sterren zijn mijn kompas en ik voorzie wat de toekomst brengen zal. Weet jij hoe de sterren vandaag staan? En waar de zon stond toen jij geboren werd? Of Venus, Mars en Jupiter bijvoorbeeld? Hoe de dierenriem is ontstaan en waar astrologie op is gebaseerd? Wat je er wel en niet mee kan en hoe dat ging in de 17e eeuw?
Hoe kan je je orienteren op zee aan de hand van de sterren? Als astroloog uit de 17e eeuw wordt een prachtig tijdsbeeld neergezet, en alles verteld over astrologie en sterrenkunde wat je altijd al wilde weten.

Verhalenverteller Bastiaan de Zwitser komt met een schatkist vol Hollandse volksverhalen. Verhalen over schaatsende duivels, zeemeerminnen en waterwolven voor alle liefhebbers van vermakelijke verzinsels van vroeger. 
Bastiaan is al vijftien jaar verhalenverteller en weet dit onzichtbare ambacht op betoverende wijze tot leven te brengen. “Terwijl de slag op de Zuiderzee plaatsvond, gebeurde er in een dorpje vlakbij iets vreemds…”

André Nuyens heeft zich in de rijke geschiedenis van Hoorn verdiept. De verhalen in zijn boek Jonge Helden leggen de nadruk op de ‘schatten’ van Hoorn, op bijzondere personen en gebeurtenissen die invloed hebben gehad – of nog hebben – op het Hoorn van toen en nu. Het eerste verhaal, De Heraut van de Zwarte Dood, speelt zich af in 1349 tijdens een pestepidemie in het dorp Hoorn. Het laatste verhaal, Brand in de Grote Kerk, speelt zich af in 1838. En natuurlijk wordt het verhaal over de stoere visserszoon Jan Haring uit Hoorn niet vergeten.